Przetwory na zimę u Małych Odkrywców
Grupa MALI ODKRYWCY wraz z panią Gabrysią Kuśką , Edytą Kuczerą i Mariolą Skolimowską przygotowała słoiki pełne zdrowia. Podtrzymywała w ten sposób tradycję i zwyczaje regionalne jakimi są przygotowywanie przetworów z jesiennych darów. Będzie to cykl zajęć- dziś przetwory z dyni. Takie zajęcia to doskonała okazja, aby zaangażować dzieci w proces przygotowywania żywności. Uczą się one cierpliwości, precyzji i poznają wartość pracy własnych rąk. Zrozumieją też jakie etapy ,,przechodzi” produkt żywnościowy, zanim trafi na stół.
We wtorek 8 października dzieci wraz z paniami- Gabrysią, Edytą i Mariolą kisili kapustę i ogórki. Najpierw pani Gabrysia opowiedziała dzieciom jak dawniej odbywało się kiszenie kapusty , a potem dzieci zabrały się do pracy:))